Tiedote Sopupeliväite 19.2 Åif ry
Julkaistu: 20.02.2018 00.00

Pääkallo.fi salibandy-sivusto uutisoi sunnuntaina 19.2. pelatusta Miesten Divarin ottelusta O2-Jyväskylä–ÅIF esittäen artikkelissa epäilyn, että ottelun lopussa olisi pelattu ”sopua”. O2-Jyväskylä tasoitti ottelun lukemiin 5–5 ajassa 56.27. Tämän jälkeen varsinaisella peliajalla ei nähty maaleja. ÅIF voitti ottelun rangaistuslaukauskilpailun jälkeen. Näin ÅIF sai ottelusta kaksi pistettä ja O2-Jyväskylä yhden pisteen.

Uutisen johdosta Salibandyliitto pyysi vastineet kaikilta asianomaisilta ottelun tapahtumista ja nyttemmin tutkii epäilyt ottelutuloksen sopimisesta.

Ajassa 56:27 O2 tasoittaa kyseisen pelin 5-5. Tätä ennen on sama alivoima joutunut kyykkimään koko jäähyn ajan, eli 2min. Tätä ennen ÅIF on johtanut peliä kolmannessa erässä 3-5, ja O2 on kuronut ÅIF hankkiman johtoaseman umpeen.

Sebastian Freudenthal (ÅIF miehet päävalmentaja) mietteitä vastineesta kerättynä:

• ÅIF on lähtenyt peliin huomattavasti pienentyneellä koostumuksella eri syistä. Lauantain peli tuntui ja näkyi pelaajien edesottamuksissa. Eli periaatteessa ÅIF on joutunut sekä lauantaina että sunnuntaina pelaamaan kahdella viisikolla, ja umpeen kurottu etumatka kolmannessa erässä pakotti meidät ”passivoitumaan” varmistaaksemme yhden pisteen pelistä. Tiesimme että olemme vahva joukkue jatkoajalla, mikä tietysti myös näkyy tilastoista. Tämän takia minä valmentajana huusin oman joukkueen pelaajille, saatuamme pallon haltuun omalla kenttäpuoliskolla kellon näyttäessä noin 58 min, että meille riittää yksi piste ja mennään jatkoajalla sitten täysillä. En ole ehdottanut pistejakoa vastustajalle, eikä kuulu tapoihini.
  • Sanoin myös pelaajillemme että olkaa hereillä mikäli vastustaja karvaa ylhäältä, ja koska karvausta ei tapahtunut ylhäältä niin emme myöskään lähteneet ottamaan riskiä vastahyökkäys vaaran takia. Se kuuliko vastustaja tai joku muu kaikkia tai osaa sanomisiani joukkueelleni en osaa sanoa.
  • Pelaajien huutelusta keskenään vaihtopenkillä on ollut joukkueen sisäistä läpän heittoa ja hengen nostattamista, ja se miten joku ulkopuolinen on sen kokenut en osaa ottaa kantaa.
  • Eli mistään sopupelistä ei missään nimessä ole ollut kyse, ja sen kyllä kaikki ottelua seuranneet voivat allekirjoittaa. Mutta ymmärrän kyllä että pelin viimeiset 2 min eivät anna sitä kuvaa. Valmentajana varsinaisen peliajan 2 viimeistä minuuttia osoittavat sen että sarja on liian tasainen jotta jompikumpi joukkue olisi ollut valmis pelaamaan riskillä ja mahdollisesti menettämään “jo saavutettu piste”.

ÅIF Ry korostaa, että seura ei missään olosuhteissa kannata, eikä hyväksy sopupelejä tai mitään muutakaan vilpillistä toimintaa missään urheilussa.